· 

Paksoi stamppot met kipdijfilet


Persoonlijk ben ik geen fan van gekookte aardappelen, maar het is opeens een heel ander verhaal als je er wat boter en melk aan toevoegt en de boel door elkaar stampt. Daar ben ik dan toevallig wel een groot fan van. Ik houd echt van deze oer-Hollandse traditie en ik vind ook niet dat je dit soort gerechten alleen in de winter kunt eten. Men eet tenslotte ook het hele jaar door een avg'tje..

 

Ik ben natuurlijk dol op lekker eten, maar wat ik nog leuker vind, is om verschillende smaken te combineren. Dus ik laat de Aziatische en Nederlandse keuken kennismaken met elkaar en ga voor een erg leuke variant van de traditionele stamppot. Deze stamppot lijkt qua structuur het meest op de Nederlandse Andijvie stamppot, omdat je de groente er rauw doorheen stampt, maar er komt geen Andijvie aan te pas natuurlijk.

 

Voor dit recept gebruik je Paksoi, om lekker in Aziatische sferen te blijven en je combineert het met een heerlijk, mals stukje kipdijfilet in honing-ketjap marinade.

 

Ingrediënten voor de stamppot (voor 2 personen):

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 struik Paksoi
  • 2 bosuitjes
  • 75ml melk
  • 25gr (room)boter
  • 1 eetlepel gebakken uitjes
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de kipdijfilet:

  • 200-400 gram kipdijfilet
  • 2 theelepels knoflookpoeder (of 1 teentje verse knoflook)
  • 1 theelepel Ketoembar (korianderzaad)
  • 1 theelepel Djahé (gemberwortel)
  • 6 eetlepels Ketjap Manis
  • 4 eetlepels honing
  • Peper en zout
  • 1 theelepel sesamzaadjes

Instructies:

-  Schil de aardappelen en was deze onder de koude kraan (of koop reeds geschilde, voorgekookte aardappelen) en zet een ruime pan water op het vuur. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.

- Meng in een kom de ketjap, knoflook, Ketoembar, Djahé, peper en zout en marineer de kipdijfilet hierin.

Laat even staan zodat de marinade goed kan intrekken.

- Was de Paksoi en snijd deze in kleine stukken van ongeveer 1 cm. Snijd de bosuitjes in ringen.

- Verhit olie of boter in de pan en bak de kipdijfilet, totdat deze gaar zijn. Let op: Vlees kan wat snel "zwart" worden.

Dit komt door de ketjap-marinade. Daarom is het belangrijk om de kipdijfilet niet op hoog vuur te bakken.

- Voeg de honing toe aan de kipdijfilet en laat deze even inkoken.

- Giet ondertussen de aardappelen af. Voeg de melk en boter bij de aardappelen en stamp tot een puree.

- Voeg de rauwe Paksoi en 2/3 van de bosuitjes toe aan de aardappelpuree en meng tot een geheel.

- Bestrooi de kipdijfilet met de sesamzaadjes en garneer de stamppot met de gebakken uitjes en de overige ringetjes bosui. 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
  • #1

    Aniek Koehoorn (zaterdag, 06 maart 2021 12:42)

    Van de week dit gerecht gemaakt, het was super heerlijk en heel makkelijk om te maken met dit recept! Leuk om zo toch nieuwe gerechten en ingrediënten (paksoi) te proeven!

  • #2

    Annemiek Desar (zaterdag, 13 maart 2021 14:33)

    Gisteren heb ik de paksoi stamppot gemaakt.
    Super lekker en gemakkelijk.
    Dank je wel voor je lekkere recepten.

  • #3

    Daphnée & Daniël (maandag, 22 maart 2021 18:39)

    Origineel recept wat heerlijk smaakte! Volgens mijn chef was het makkelijk te maken ��

  • #4

    Erikarinsaar (woensdag, 24 maart 2021 18:40)

    Een uniek moment na het eten van de eerste hap door de 12jarige in ons huis : “ ooh dit is goddelijk”
    Dank voor het delen van dit recept, dit gaan we vaker maken!

  • #5

    Joost & Susanne (maandag, 29 maart 2021 19:15)

    Vandaag deze stampot gemaakt: heerlijk!
    Gaan we zeker vaker maken!