· 

Ajam Betawi


Stiekem zijn we allemaal dol op de authentieke Indonesische keuken, maar we hebben vaak de tijd en zin niet, om uren achter elkaar in de keuken te staan. Daarom ben ik regelmatig op zoek naar de wat gemakkelijkere recepten, die toch aan de authentieke smaak voldoen. Ondanks dat ik erg veel zelf maak, is het ook niet erg om een kant en klare boemboe te gebruiken. Zolang je de juiste producten gebruikt, smaakt het (bijna) net zo lekker als wanneer je het kruiden en specerijen mengsel helemaal zelf from scratch maakt.

 

Vandaag laat ik jullie kennismaken met Ajam Betawi: krokante kipstukjes in Ketjapsaus. Dit recept heb je in ongeveer een halfuurtje op tafel staan (dat is niet lang voor een Indonesisch recept!) en is heerlijk om te serveren met bijv. boontjes en Nasi kuning. Ook kun je dit gerecht onderdeel uit laten maken van je rijsttafel. 

 

 

Ingrediënten voor 2-3 personen: 

  • 400 gram kipdijfilet
  • 3 teentjes knoflook of gebruik AH Wokgemak
  • 2-3 sjalotten
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel bruine suiker of Gula Djawa
  • 1 theelepel sambal Oelek
  • 2 theelepels Ketoembar
  • 50 ml Ketjap manis
  • 50 ml water
  • 1-2 Lente ui
  • Zonnebloemolie

Instructies:

- Snijd de kipdijfilet in blokjes of koop deze kant en klaar.

- Bestrooi de kipblokjes met bloem en laat even staan.

- Snijd de sjalotten en knoflook fijn en meng dit samen met de Ketoembar en sambal. Gebruik een staafmixer of keukenmachine om hier een glad mengsel (boemboe) van te maken. 

- Verwarm een laag zonnebloemolie in een wok of hapjespan en frituur de kipblokjes, in ongeveer 5 minuten, goudbruin. Laat vervolgens even uitlekken op keukenpapier.

- Giet de olie uit de pan en verwarm opnieuw. Bak de boemboe kort mee. 

- Voeg vervolgens de Gula Djawa, Ketjap, citroensap en water toe en breng dit langzaam aan de kook. Zodra dit punt bereikt is, zet je het vuur weer laag.

- Roer de kipblokjes er doorheen en laat nog een paar minuten doorbakken op laag vuur.

- Snijd de Lente ui in ringetjes en gebruik als garnering.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Yvonne Lexis (maandag, 19 juli 2021 17:26)

    Wederom bovenstaande recept gemaakt. Echt heerlijk en goed beschreven����