Een authentiek Indonesisch recept: Bami kuah = bamisoep. Het heeft wat weg van Soto ajam en die is denk ik wat bekender in Europa.
Ondanks dat Bami kuah en Soto ajam het ingrediënt kip gemeen hebben en allebei gezonde, goedgevulde maaltijdsoepen zijn, zijn het twee verschillende gerechten en menig Europeaan is er dol op.
Het kost wat voorbereiding en bereidingstijd, maar het is echt de moeite waard om een keer te proberen! Eenmaal klaar, staat het binnen een paar minuten op tafel en het is ZO lekker, dat je dit helemaal niet wilt missen ;)
Dus heb je tijd om even in de keuken te staan en wil je eens iets anders proberen? Dan is dit een leuk recept om op je vrije dag mee aan de slag te gaan!
Ingrediënten voor (minimaal) 4 personen:
Weetje: Kippenbouten of kipfilet? Als je de bout meekookt, geeft dit veel meer smaak, maar mocht je het niet zo fijn vinden om een bout te plukken, dan is kipfilet een alternatief.
- 300 gram eiermie (noedels)
- 2 kippenbouten (of kipfilet)
- 500 gram rundergehakt
- 1-2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 6 eetlepels Ketjap manis
- 2 eetlepels Gula Djawa (of bruine suiker)
- 1 prei
- 1 bakje taugé
- 1-2 kippenbouillonblokje(s)
- 4 gekookte eieren
- gebakken uitjes
- Peper en zout
- Boter of olie
Instructies:
- Spoel de kippenbouten (of kipfilet) af met azijn en vul een pan met een ruime hoeveelheid water.
- Kook de kippenbouten (of kipfilet) hierin gaar. (Gooi het kookvocht niet weg! Hier maak je later de bouillon van).
- Snijd de uien en knoflook fijn.
- Verhit een scheut olie of boter in een hapjespan of wok en bak de ui en knoflook totdat deze glazig zien.
- Voeg vervolgens het gehakt toe en rul het gehakt.
- Voeg de Ketjap manis en Gula Djawa (of suiker) toe en breng op smaak met wat peper en zout.
- Roer alles goed door elkaar en giet het overtollige vocht weg. Laat afkoelen.
- Haal de kippenbouten (of kipfilet) uit de pan en leg deze op een schaal om af te koelen. Bewaar het kookvocht.
- Was de prei goed schoon en snijd deze in ringen.
- Verwarm het kookvocht en voeg een kippenbouillonblokje en de prei toe. Hierdoor ontstaat er een "soep".
Als alles afgekoeld is..
- Pluk de kippenbouten (of kipfilet) zodat er "pulled chicken" ontstaat.
- Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Giet vervolgens het water af en roer er een eetlepel olie doorheen (om aan elkaar plakken te voorkomen).
- Kook de eieren, hard. En spoel deze onder de koude kraan af (zodat de schil er makkelijker af gaat).
- Optioneel: Blancheer de taugè. Dit hoeft niet!
- Verwarm de bouillon op laag vuur, dit hoeft niet te koken.
- Bouw je bord op in de volgende volgorde: warme noedels en afgekoelde kip-gehakt-taugé-gekookt ei. Giet de warme bouillon eroverheen en maak af met wat gebakken uitjes.
Reactie schrijven