· 

Causa limeña


Causa limeña is een traditioneel gerecht afkomstig uit Peru. Het is een "taart" gemaakt van aardappel, gevuld met tonijn en groente.

 

Nu zullen de kenners onder ons wel denken; meid, je vergeet iets. Je vergeet hét ingrediënt waar de Peruaanse keuken bekend om staat: Aji amarillo pasta! True, maar die heb je voor dit recept niet nodig. Omdat het product in Nederland wat moeilijk te verkrijgen is, heb ik een kenner (lees: iemand van Peruaanse afkomst) om advies gevraagd en ik mag dan ook met trots het recept, zoals ik het van hem geleerd heb (zonder Aji amarillo pasta), met jullie delen. 

 

Op een Peruaans feestje is dit gerecht niet weg te denken! Wellicht is dit nog een leuke tip voor de feestdagen ;)

 

Ingrediënten:

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 2 blikjes tonijn in olijfolie
  • 1 grote pot doperwten en wortelen 
  • 350ml mayonaise (1 kleine pot)
  • 2 eieren
  • 3 limoenen
  • 1 komkommer
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies: 

- Kook de aardappelen in een ruime hoeveelheid water gaar totdat deze helemaal zacht zijn.

- Giet vervolgens af en laat afkoelen. (Let op: de gele kleur heeft hij te danken aan een speciale kleurstof, dit is voor de smaak niet noodzakelijk).

- Kook de eieren, hard. Laat vervolgens "schrikken" onder de koude kraan en afkoelen.

- Snijd de komkommer in (halve) plakjes en halveer de cherrytomaatjes.

- Pel de eieren en snijd het eiwit in partjes. Bewaar het eigeel.

- Meng in een grote kom de tonijn, doperwten en wortelen, mayonaise, het sap van 1 limoen en de chilivlokken. Breng op smaak met flink wat peper en zout.

- Als de aardappelen afgekoeld zijn: Voeg een flinke scheut olijfolie en het sap van 2 limoenen toe en stamp door elkaar totdat er een stevige puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. 

- Bedek de bodem van een bord met een dikke laag aardappelpuree. Strijk goed glad.

- Leg vervolgens het tonijn/groente mengsel bovenop de pureebodem en vorm het tot een bol.

- Bouw rondom het tonijn/groente mengsel een dikke laag aardappelpuree, zodat er een "taart" ontstaat. Strijk de puree goed glad en zorg dat het mengsel volledig bedekt is. 

- Versier de "taart" met komkommer, cherrytomaatjes, eiwit, verkruimeld eigeel en chilivlokken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0