Waar je mij 's nachts voor wakker mag maken? Wijn en kaasjes!
Dit is mij van kleins af aan met de paplepel ingegoten, de kaasjes hè, niet de wijn ;)
Ik ben een echte Bourgondiër en naast dat ik kaas gewoon heel erg lekker vind, vind ik zo'n plankje ook nog eens extra gezellig! Eten is verbinden en er is voor mij dan ook geen socialere activiteit dan samen eten.
Ik las laatst een artikel dat mensen die kaas eten langer leven. Wat daar van waar is daar valt over te twisten natuurlijk, maar ik geloof hier voor het gemak even in en dan ben ik dus blijkbaar hard op weg om 100 te worden!
Is het je trouwens al eens opgevallen dat je boven de rivieren vaak geen kaasplank als dessert kunt bestellen? Echt een enorm gemis. Ik mag mezelf dus best wel gelukkig prijzen dat ik in het mooie, Bourgondische zuiden woon.
Vandaag een paar tips om een heerlijke kaasplank samen te stellen. Lekker als dessert, of voor bij de borrel!
- Kies voor verschillende kazen: Combineer harde en zachte kazen. Milde en pittige kazen.
- Als je voor verschillende kazen kiest, kun je de verschillende smaken van de kaas beter onderscheiden.
- Eet de kazen in de juiste volgorde: van mild tot steeds pittiger, van hard naar zacht.
- Een kaasplank bestaat niet alleen maar uit kaas. Kies ook voor wat fruit, een chutney en/of stroop en wat noten erbij.
- Combineer je kaasplank met een lekker bijpassend drankje: een stevig glas rode wijn of een glaasje Port.
Mijn ideale kaasplank:
- Manchego (harde kaas), Camembert (witte korstkaas), Munster (rode korstkaas) en Echte Limburger
Leuk weetje over Echte Limburger:
Het vierkante kaasje is alleen in (zuid) Limburg verkrijgbaar en heeft een indringende geur. Daarom wordt hij in de volksmond "Limburgse stinkkaas" genoemd.
- Roggebrood en/of notenbrood
- Rode druiven en walnoten
- Vijgen- of rode ui chutney en (Limburgse) appelstroop
Wijn tip: Primitivo
Port tip: Tawny
Reactie schrijven