Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op vlees en vis, een vegetarisch of zelfs vegan bestaan is echter niet voor mij weggelegd. Nu probeer ik zo nu en dan wel wat minder vlees te eten en experimenteer ik wat vaker met vegetarische gerechten. In het verleden "miste" ik dan toch altijd mijn stukje vlees, inmiddels heb ik dat niet meer zo. Door de juiste ingrediënten te combineren, ontstaan de lekkerste recepten waardoor je dat stukje vlees zo vergeten bent.
In dit recept komen wellicht een aantal minder bekende begrippen voor, of misschien heb je ze al eens voorbij zien komen in eerdere recepten. Ik zal de belangrijkste ingrediënten nogmaals kort toelichten:
Halloumi: grillkaas, speciaal om te bakken en/of grillen
Falafel: vleesvervanger, balletjes gemaakt van kikkererwten
Tahini: pasta en/of saus, gemaakt van geroosterd sesamzaad
Het is deze week de Nationale week zonder vlees.
Reden genoeg dus om deze heerlijke falafel bowl met jullie te delen!
Ingrediënten voor 2 personen:
Benodigdheden: panini-grill of grillpan
- 100 gram couscous
- 1 teentje knoflook of gebruik AH Wokgemak
- 0,5 aubergine
- 1 verpakking falafel
- 8 plakjes halloumi
- 4 eetlepels granaatappelpitjes
- 0,5 groente bouillonblokje
- 1 theelepel komijn
- Munt, gedroogd
- Peper en zout
- Olijfolie
- Mezeast Tahini sauce
Instructies:
- Snijd de knoflook fijn, de halloumi in plakken en de aubergine in kleine blokjes.
- Bereid de couscous met het bouillonblokje.
Ik kook het water in de waterkoker, en zet de gewenste hoeveelheid couscous, met een bouillonblokje, klaar in een kom. Zodra het water gekookt is, giet ik het water erbij, zodat de couscous net onder water komt te staan. Laat even staan met een bord erop. Je zult na een aantal minuten zien dat de couscous al het water heeft opgenomen. Niet teveel water gebruiken, want dan blijft de couscous nat! Roer met een vork even goed door elkaar.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de falafels op niet al te hoog vuur totdat deze goudbruin kleuren. Keer regelmatig om.
- Verhit een scheut olijfolie in een wok- of hapjespan en fruit de knoflook. Voeg de aubergine toe en breng op smaak met peper, zout en komijn.
- Grill ondertussen de plakken halloumi totdat er mooie goudbruine grillstrepen ontstaan.
- Bestrooi de couscous met wat gedroogde munt en roer het geheel nogmaals goed door elkaar.
- Serveer de couscous, aubergine, falafel en halloumi met granaatappelpitjes en Tahini saus.
Reactie schrijven