· 

Gado Gado


Een van mijn all time favorites: Gado Gado met saté van de bbq! 

 

Gado Gado betekent letterlijk "mix-mix" en is niet weg te denken uit de Chinees-Indische keuken. Het is van oorsprong een groente gerecht met pindasaus en er bestaan talloze varianten van. De Indonesische Gado Gado bestaat uit verschillende kort gekookte of rauwe groente, gebakken tahoe en/of tempeh, een gekookt ei en lontong, afgetopt met een grove, dikke pindasaus. 

Goh dat zijn een heleboel moeilijke woorden in een zin! Ik zal ze je even kort toelichten: Tahoe is in de Nederlandse volksmond niets minder dan tofu. Tempeh is ook een vleesvervanger, dit zijn namelijk geperste sojabonen. Lontong is de welbekende Indonesische kleefrijst. 

 

Tahoe en tempeh zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar bij de Appie of Jumbo, echter zul je voor de Lontong naar de toko moeten. Maar je kunt er ook voor kiezen om er gewone rijst bij te maken, of brood. Lekker Hollands ;) 

 

Het bakken van de tahoe en tempeh vergt wat tijd, evenals het bereiden van de Lontong, dus voor de snelle Gado Gado variant kun je deze ingrediënten achterwege laten en/of vervangen.

Ingrediënten voor 4-6 personen: 

  • 1 verpakking tempeh
  • 1 verpakking tahoe (tofu)
  • 500 gram sperziebonen
  • 400 gram spitskool
  • 250 gram taugé
  • 4-6 eieren
  • 1-2 builtjes lontong
  • 2 zakjes á 200g boemboe Petjel pindasaus 
  • Gebakken uitjes
  • Optioneel: 1 ui
  • Optioneel: Javaantjes (Kentang goreng)
  • Zonnebloemolie

Klik hier voor het recept van de saté babi (of ajam).

Instructies (voorbereiding):

- Breng in een ruime pan water aan de kook en leg de builtjes lontong hierin. Kook deze in een paar uur(!) gaar en laat vervolgens afkoelen. Vergeet niet tussendoor water aan te vullen, want deze verdampt. Tip: Doe dit een dag van te voren. 

- Snijd de tahoe en tempeh in plakken/blokjes (hoe je het zelf graag wilt). 

- Verhit een ruime laag zonnebloemolie en frituur de tahoe en tempeh. Dit kost heel wat tijd! Laat vervolgens uitlekken op keukenrol en weer afkoelen. 

- Kook de sperziebonen en eieren, hard. Blancheer de spitskool en taugé. Laat vervolgens afkoelen. 

Instructies (voor het serveren) Let op! Je serveert alle ingrediënten, behalve de pindasaus, koud: 

- Snipper indien gewenst een ui of gebruik gebakken uitjes, of allebei ;) 

- Verwijder de plastic zakjes (builtjes) van de lontong en snijd deze vervolgens in blokjes.

- Bereid de pindasaus volgens de instructies op de verpakking. Deze hoort wat grover, dikker te zijn! 

- Maak je bord op met de koude ingrediënten en top af met de warme pindasaus. Serveer eventueel met saté van de grill.


Reactie schrijven

Commentaren: 0