Oh wat zijn wij Hollanders toch dol op stamppot. We zijn massaal dol op deze oer oude traditie.
Ik zelf ben dol op welke stamppot dan ook en er is eigenlijk niet een stamppot, die ik niet lekker vind. Toch vind ik het leuk om zo nu en dan een klein beetje af te wijken van de "standaard" en zo is deze simpele Hutspot met Oosterse gehaktballen ontstaan.
De bereiding wijkt niet veel af van de oorspronkelijke bereiding. Je bereid de stamppot gewoon zoals je gewend bent en je kunt ervoor kiezen om de stamppot wat "op te spicen" door er een lepel sambal of chili flakes doorheen te roeren. Om de gehaktballen te kruiden, gebruik je Nasi kruiden en wat Ketjap manis.
Simpel dus, maar wel super lekker en nét even anders!
Ingrediënten voor de stamppot (voor 2 personen):
- 500 gram kruimige aardappelen
- 500 gram hutspot groente (gesneden wortel en ui)
- 100 ml melk
- Peper en zout
- Boter of (olijf)olie
- Optioneel: 1-2 theelepels chili vlokken of sambal
Ingrediënten voor de Oosterse gehaktballen:
- 300 gram half om half gehakt
- 1/3 zakje Nasi kruiden
- 2 eetlepels Ketjap manis
- 1-2 eetlepels paneermeel
- Water
Instructies:
- Schil de aardappelen en was deze onder de koude kraan (of koop reeds geschilde, voorgekookte aardappelen) en zet een ruime pan water op het vuur. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Zet nog een pan met water op het vuur en kook de Hutspot groente gaar.
- Doe de Nasi kruiden in een kommetje en voeg wat water toe, zodat de kruiden net onder water staan. Laat dit even staan, zodat de gedroogde groente en specerijen kunnen wellen. Dit wordt een soort papje. Roer eventjes door.
- Meng in een kom het gehakt met de Ketjap manis, het papje Nasi kruiden en wat paneermeel. Draai hier 4-6 middelgrote gehaktballen van.
- Verhit wat boter of (olijf)olie in de pan en bak de gehaktballen, op niet al te hoog vuur. Het kan zijn dat ze wat snel "donker/zwart" lijken, dit komt door de Ketjap. Let er daarom goed op dat de gehaktballen van binnen ook echt gaar zijn.
- Giet de aardappelen en groente af en stamp dit door elkaar met 100 ml melk en evt. 1-2 theelepel(s) chili vlokken of sambal.
- Blus de gehaktballen af met een klein beetje water. Hierdoor ontstaat er wat jus.
- Serveer de stamppot met de gehaktballen en maak af met een beetje jus.
Reactie schrijven