Het is bijna een maand geleden dat ik voor het laatst iets gepost heb. Dit had alles te maken met een nieuwe baan en daar moest ik even mijn weg in vinden. Het koken ging natuurlijk gewoon door, maar om er vervolgens een blog over te schrijven, daar kwam ik niet aan toe.
Inmiddels ben ik een beetje gewend en heb ik een heerlijke zomervakantie achter de rug, dus ik kan er weer tegenaan!
Het zonovergoten Griekenland heeft mijn inspiratie weer aangewakkerd, daarom begin ik vandaag met een lekker Grieks recept, een van mijn favorieten: kip bifteki.
Bifteki is Grieks gekruid gehakt en betekent letterlijk "hamburger". Dit alles heeft natuurlijk met de vorm te maken. Om een echte traditionele bifteki te maken, heb je eigenlijk het kruid "dyósmo" nodig, dit is vergelijkbaar met munt.
Je kunt bifteki combineren met Griekse pasta en een Griekse salade! Maar is ook heerlijk met brood en tzatziki.
Ben je benieuwd naar de andere recepten? Klik dan op link.
Ingrediënten voor 4 burgers:
Benodigdheden: keukenmachine of staafmixer, paninigrill of grillpan
- 500 gram kipgehakt
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook of gebruik AH Wokgemak
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 0,5 theelepel gedroogde munt
- 1-2 eetlepels paneermeel
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies:
- Snijd de ui en knoflook in stukken en pureer met een keukenmachine of staafmixer.
- Doe het gehakt in een grote kom en voeg de ui en knoflook toe. Meng goed door elkaar.
- Voeg een eetlepel paneermeel toe, kneed door elkaar totdat er een wat vastere massa ontstaat. Is dit nog niet het geval? Voeg dan nog wat extra paneermeel toe.
- Voeg vervolgens de oregano, peterselie en munt toe en meng alles goed door elkaar totdat er één massa ontstaat.
- Laat het mengsel vervolgens een uur in de koelkast staan, zodat de kruiden kunnen intrekken.
- Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en maak er 4 burgers van (of meerdere, kleinere burgertjes).
- Verhit een flinke scheut olijfolie in de grillpan of smeer de paninigrill in. Grill de burgers totdat er mooie grillstrepen ontstaan. Serveer met bijvoorbeeld Griekse pasta, salade of brood en Tzatziki.
Reactie schrijven