Orzo, Riso, Kritharaki, het maakt niet uit welke naam je het beestje geeft, want het is allemaal hetzelfde. De pasta, in de vorm van een rijstkorrel, komt veel voor in verschillende Mediterraanse landen, vandaar ook de verschillende benamingen.
Ik heb de afgelopen weken in Griekenland doorgebracht en ik moet jullie eerlijk bekennen, ik heb dit maar een keer gegeten. Maar waarom is dit in Nederland dan zo razend populair en wordt het in ieder Grieks restaurant geserveerd?
In Griekenland eet je vaak "mezzes". die je zelf samenstelt. Dit zijn kleine gerechtjes uit de Griekse keuken. Zie het als een soort tapas. Bij een Grieks restaurant zoals wij hem kennen, worden doorgaans schotels geserveerd, waardoor dit een heerlijk gerecht is om erbij te serveren.
De welbekende "Griekse rijst" heet in Griekenland "Kritharaki" en wordt gemaakt met tomaat, ui en oregano. Het is heel eenvoudig te bereiden en staat binnen een handomdraai op tafel.
Serveertip: Combineer Kritharaki met bijvoorbeeld: Keftedes (Griekse gehaktballetjes), een traditionele Griekse salade en tzatziki.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram Kritharaki (orzo)
- 1 ui
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 theelepel tomatenpuree
- 500ml water
- Zout, peper en oregano
- Olijfolie
Instructies:
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur.
- Voeg de gepelde tomaten, wat peper, zout en het water toe.
- Breng dit zachtjes aan de kook.
- Als het mengsel kookt, kun je de kritharaki toevoegen en 10-15 minuten laten meekoken (afhankelijk van de dikte en grootte van de pastakorrel) totdat deze gaar (zacht) is.
- Serveer met bijvoorbeeld Keftedes en Tzatziki.
Reactie schrijven