Marokkaanse muntthee


Bij het horen van het woord "muntthee" denk je vast meteen aan de muntthee zoals wij hem kennen, heet water met een flinke struik munt erin en wat honing. Ik weet eigenlijk niet waarom wij Nederlanders dat zo noemen, want waar is de thee eigenlijk in dit hele verhaal? Er is geen thee (of suiker) inbegrepen, maar het past wel in het healthy lifestyle plaatje van de gemiddelde millenial. Want het is, plat gezegd, gewoon een glas heet water met munt. En daar betaal je dan een paar euro voor.

 

Bij de Marokkaanse muntthee is het net even anders. Er is wel thee en (veel) suiker inbegrepen en er hoort een bepaald ritueel bij de bereiding en het inschenken van de thee. De Marokkaanse muntthee is wel iets minder "skinny" dan de doorgaans muntthee die wij kennen, maar daarom misschien ook wel veel lekkerder ;)

 

Ingrediënten voor 1 pot:

Benodigdheden: hittebestendige theepot

  • 2 eetlepels gedroogde groene thee (gunpowderDeze gedroogde thee is meestal ook gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar.
  • 1 bosje munt
  • x aantal eetlepels (riet)suiker

Instructies:

- Kook ongeveer 1 liter (afhankelijk van de grootte van de theepot) water.

- Was de munt in koud water en laat even uitlekken. Ontdoe van grote takjes en/of verlepte bladeren.

- Doe 2 eetlepels gedroogde groene thee in de pot en giet er kokend water bij zodat de theeblaadjes onder water komen te staan. Laat 2 minuten staan.

- Giet na 2 minuten het (thee)water weg, maar laat de groene thee in de pot.

- Voeg de munt toe aan de groene thee in de pot en schep hier de gewenste hoeveelheid suiker bij. (Ik zelf gebruik maar 2 eetlepels suiker, maar eigenlijk hoort bij Marokkaanse thee: hoe zoeter, hoe beter).

- Overgiet de groene thee, munt en suiker met heet water tot de pot "vol" is.

- Zet de theepot op een laag vuur en breng al roerend met een lepel aan de kook.

- Als de suiker opgelost is, is de thee klaar. De thee hoeft dus niet een bepaalde tijd te koken.

- Giet een glas vol met thee en gooi deze weer terug in de pot. Herhaal dit nog een paar keer. Dit is om de thee goed te mengen.

- Serveer in kleine (thee)glaasjes.

 

Tip: Mocht je geen hittebestendige theepot hebben, dan kun je deze thee ook in een pannetje bereiden.


Reactie schrijven

Commentaren: 0