· 

Nasi goreng


Nasi goreng betekent letterlijk: gebakken rijst. Niet meer en niet minder. Er bestaan onwijs veel verschillende variaties en welk recept is nu eigenlijk traditioneel en authentiek? Dat is heel moeilijk te bepalen na al die jaren, maar het recept wat ik vandaag deel, is de nasi goreng waar ik mee opgegroeid ben en dus ook het recept van mijn vader :)

 

In Nederland worden nasi/bami pakketten met zowel groente, als vlees aangeboden. Whatever that means. Ik weet het echt niet. In de Indonesische keuken zitten namelijk helemaal niet zoveel ingrediënten in de échte nasi goreng. De basis is heel simpel, waardoor je de pure, authentieke smaken goed proeft.

 

Deze nasi goreng maak je met ui, knoflook, prei en spekreepjes en een aantal kruiden en specerijen. Puur, simpel en echt.

 

 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram Pandan of Jasmijnrijst
  • 1 prei
  • 125 gram spekreepjes
  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel Ketoembar (gedroogde koriander)
  • 0,5 theelepel Djahé (gember)
  • 0,5 theelepel Laos (galangawortel)
  • 5 eetlepels Ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal Oelek
  • Zonnebloemolie

Instructies:

- Doe de gewenste hoeveelheid rijst in een ruime pan of in de rijststomer.

- Voeg water toe, totdat de rijst ongeveer 1 cm "onder water" staat, of zoals de Indo's zeggen: een vingerkootje ;)

- Breng de rijst aan de kook op een laag vuur in een pan en roer regelmatig door of kook de rijst in de rijststomer zoals je gewend bent totdat deze gaar en bijna droog is.

- Was de prei goed schoon en snijd deze in ringen.

- Snijd de ui en knoflook fijn of gebruik AH Wokgemak

- Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote hapjespan of wok en bak de ui en knoflook totdat deze glazig ziet.

- Voeg de prei toe en bak deze even mee.

- Voeg vervolgens de spekreepjes toe en bak deze mee totdat deze goudbruin kleuren.

- Voeg vervolgens de gekookte rijst toe en breng op smaak met Ketoembar, Djahé, Laos, peper en zout.

- Voeg ten slotte de Ketjap manis en sambal Oelek toe en roer alles goed door elkaar tot een geheel.

- Optioneel: Serveer de nasi goreng met een gebakken ei of wat gebakken uitjes.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Annemiek Désar (zaterdag, 26 februari 2022 18:38)

    Dit is nou echt een gemakkelijk recept ,lekker snel klaar!
    Ik heb wel heel lui uitgebakken spekjes gebruikt.
    Het is heerlijk en ik dacht een hele eetlepel sambal is dat wel oké?
    Maar het was precies goed.
    Te gek met een gebakken eitje,echt helemaal af!