Nasi kuning, wordt ook wel eens Nasi kunjit genoemd en is niet de "Nasi" zoals wij hem kennen. Het is een rijstgerecht gekookt in kokosmelk en kurkuma (= kunjit) en heeft een sterke, specifieke geur. Heerlijk! Het is een van mijn favorieten en mag bij een rijsttafel eigenlijk niet ontbreken. Het wordt vaak gegeten bij een feestelijke gelegenheid, maar je kunt er ook gewoon zelf een feestje van maken als je dit gerecht op tafel zet.
Je kunt dit gerecht zowel in een gewone pan, als in een rijststomer bereiden. Ook kun je ervoor kiezen om de rijst in een gewone pan te bereiden en na afloop nog 5-10 minuutjes te stomen in de
rijststomer. Je zult voor sommige ingrediënten wel speciaal naar een toko of Aziatische supermarkt moeten, maar als je écht Indonesisch wilt koken, moet
je dat er voor over hebben ;)
Ingrediënten voor 4-6 personen:
- 300 gram Pandan of Jasmijnrijst
- +/- 600 ml kokosmelk
- 4 mespuntjes Kunjit (= Kurkuma)
- 3-4 Salam (= Indische Laurier) blaadjes
- Optioneel: 1 theelepel Sereh (= citroengras) of een (gekneusde) stengel Sereh
- Optioneel: 3-4 Djeroek Poeroet (= limoenblaadjes) blaadjes
- Zout
Instructies:
- Doe de gewenste hoeveelheid rijst in een ruime pan of in de rijststomer.
- Voeg de kokosmelk toe, totdat de rijst ongeveer 1 cm "onder water" staat, of zoals de Indo's zeggen: een vingerkootje ;)
(het kan dus zijn dat dit iets meer of minder dan 600 ml is).
- Voeg 4 mespuntjes Kunjit, de Salam blaadjes, (optioneel: Sereh en Djeroek Poeroet) en een snuf zout toe. Goed roeren.
- Breng de rijst aan de kook op een laag vuur in een pan en roer regelmatig door of kook de rijst in de rijststomer zoals je gewend bent.
- Kook de rijst gaar, tot bijna droog.
- Roer nogmaals goed door en laat 10 minuten rusten.
- Maak af met Seroendeng (mengsel van geschaafde kokos, pinda's, gebakken ui en specerijen).
- Serveer bijvoorbeeld met Sambal goreng telor.
Reactie schrijven