Orzo met courgette en kipgehaktballetjes


Orzo (ook wel Kritharaki of Riso genoemd) is een pasta in de vorm van een rijstkorrel en wordt in tegenstelling tot andere pasta's, klaargemaakt zoals rijst. Dat wil zeggen: je kookt de Orzo op een laag vuur tot het water of de bouillon volledig opgenomen is. 

 

Orzo wordt in veel landen gegeten, maar heeft in ieder land wel een andere naam. In Nederland staat Orzo het meest bekend als Griekse rijst of Griekse Pasta. Toch hoef je hier niet altijd een Grieks gerecht van te maken. Je kunt er ook andere, lekkere gerechten van maken. Het is snel klaar en je hebt er vaak maar een pan voor nodig.

 

Voor dit recept heb je 2 pannen nodig. Een hapjespan om de Orzo in te bereiden en een koekenpan voor de kipgehaktballetjes. 

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram Orzo
  • 200 gram gekruid kipgehakt
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 groente bouillonblokje
  • 350ml water
  • 100ml crème fraîche
  • Peper en Oregano
  • Olijfolie
  • Optioneel: paneermeel

Instructies:

- Hak de knoflook fijn of gebruik AH Wokgemak.

- Snijd de courgette in blokjes.

- Rol kleine gehaktballetjes (evt. met wat paneermeel).

- Maak 350 ml groente bouillon (kook water in de waterkoker, schenk in een maatbeker en doe er een half bouillonblokje bij. Laat even staan totdat het blokje volledig opgelost is).

- Verhit een scheut olijfolie in de hapjespan en bak de knoflook met de courgetteblokjes. 

- Voeg de Orzo toe en ongeveer 1/3 van de bouillon. 

- Laat dit inkoken, op middelhoog vuur, totdat de bouillon volledig opgenomen is. Controleer of de korrel al zacht is en als dit niet het geval is, voeg dan weer wat bouillon toe. Doe dit net zo lang, totdat de korrel zacht is. (Mocht de bouillon inmiddels op zijn en de korrel nog niet gaar, dan kun je nog wat extra water toevoegen). 

- Verhit ondertussen wat olijfolie in de koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar tot goudbruin. 

- Als de Orzo het vocht volledig opgenomen heeft, zet dan het vuur laag en voeg de crème fraîche toe.

- Breng op smaak met wat peper. Mocht je de "saus" wat flauw vinden, ondanks de bouillon, voeg dan nog wat extra zout toe.

- Serveer de Orzo met de kipgehaktballetjes en maak af met wat gedroogde Oregano. 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Chantal Wardenaar (dinsdag, 20 april 2021 19:01)

    Heerlijk recept en makkelijk om te maken.
    Dit ga ik zeker weten vaker maken. Super lekker en snel op tafel.