· 

Pandan cake


WORLD'S MOST FAMOUS INDONESIAN SPONGE CAKE!

Oh gosh, wat zijn we dol op deze welbekende "sponscake". Maar waar heeft deze cake zijn felgroene kleur en naam eigenlijk aan te danken?

 

De cake heeft zijn kleur te danken aan zijn Pandan-extract: dit extract wordt uit de bladeren van de schroefpalm (Pandanus Amaryllifolius) gehaald. Deze plant groeit in Azië. De bladeren herken je uit duizenden door zijn specifieke nootachtige, vanille geur. Dankzij de geur en smaak, is dit blad razend populair. In Indonesië bakken ze hier de welbekende chiffon (luchtige) cakes mee. Door zijn luchtigheid lijkt de structuur van de cake op een spons, vandaar zijn bekende bijnaam: sponscake.

 

Verse bladeren van deze plant of Pandan-extract zijn te verkrijgen bij een toko of Aziatische supermarkt, maar we houden nog steeds van snel en simpel, dus voor dit recept kun je gewoon een kant en klare cake mix gebruiken. Deze is ook bij een toko of Aziatische supermarkt verkrijgbaar.

 

Ik kreeg de tip van een lieve collega om de cake iets anders te bereiden dan gebruikelijk is, dus alle credits zijn voor haar! Maar de bereiding is top en daarom wijk ik een beetje af van de instructies op het pak. Het is aan jou hoe jij de cake wilt bereiden, maar welke bereiding je ook kiest, je zult je vingers erbij aflikken!

Ingrediënten voor 1 cake:

Benodigdheden: 1 grote cakevorm, grote kom en mixer

Instructies:

- Verwarm de (hete lucht) oven voor op 160 graden Celcius.

- Doe de eieren in een grote kom en klop de eieren met de mixer op de hoogste stand, gedurende 3 minuten.

- Voeg de zakjes vanillesuiker, water en cake mix toe. 

- Klop alle ingrediënten met de mixer op de hoogste stand, gedurende 8 minuten tot een dik (luchtig) en glad beslag. 

- Voeg de zonnebloemolie toe en mix alle ingrediënten met de mixer op de laagste stand, gedurende 1-2 minuten. 

- Bereid de vorm voor en spray deze in met bakspray of vet in met olie of boter. Dit om plakken te voorkomen.

- Verdeel het mengsel over de vorm en bak de cake in 40-45 minuten in de oven. Let op: Doordat het een heel luchtig beslag is, kan het zijn dat de vorm "overloopt", dit is niet erg, je moet alleen na afloop even je oven goed schoonmaken ;)

- Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten rusten, alvorens je de cake uit de vorm haalt. 


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Jeannette (dinsdag, 05 november 2024 14:12)

    Heerlijk! En leg bakpapier eronder dan heb je nog een koek van het selva wat overloopt :)

  • #2

    Jeannette (dinsdag, 05 november 2024 14:13)

    Selva = beslag