· 

Sambal goreng telor


Sinds ik begonnen ben met het delen van mijn recepten, heb ik al regelmatig de vraag gekregen of ik ook Indonesische recepten ga delen. Gezien mijn Indo roots is dat natuurlijk geen vreemde vraag. En daarnaast is het ook gewoon heel erg lekker!

 

Ik ben zelf dol op de Indonesische keuken, maar het nadeel is, dat het vaak veel werk is. Je staat erg lang in de keuken om een paar "simpele" gerechten op tafel te zetten en mijn doel was juist om jullie te voorzien van snelle en simpele recepten. Maar uitzonderingen zijn er om gemaakt te worden en met wat kleine aanpassingen, hoeft Indonesisch eten niet altijd lang te duren. Dus ik ben op zoek gegaan naar de wat makkelijkere, snelle en simpelere Indonesische gerechten en hoe je op bepaalde manieren tijd kunt besparen.

 

Het is nog steeds de Nationale week zonder vlees, dus ik blijf in het thema en deel bij deze het recept voor Sambal goreng telor (gebakken eieren in sambal saus). 

 

Voor dit recept heb je een boemboe (mengsel van specerijen en kruiden, ui en knoflook) nodig. Je kunt ervoor kiezen om deze kant en klaar te kopen of zelf te maken*. Ik ga gemakshalve even uit van een kant en klare boemboe, om in het thema "snel en simpel" te blijven.

 

Ingrediënten voor het recept:

  • Boemboe sambal goreng (gebruik het merk: Toko Lien of Koningsvogel)
  • 1 ui of 2-3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook of gebruik AH Wokgemak.
  • 6-8 eieren
  • 1 theelepel Gula Djawa of 1 eetlepel (bruine) suiker
  • 2 theelepels sambal Oelek
  • 200ml kokosmelk
  • Zonnebloemolie
  • Optioneel: 1 salam blad

* Mocht je de boemboe zelf willen maken, stuur me dan een berichtje

Instructies:

- Kook de eieren hard in 11-12 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud water en laat afkoelen. 

- Pel de eieren en dep droog met een keukenrol.

- Schenk de olie in een (wok)pan en bak de eieren rondom, goudbruin. Zet het vuur niet te hoog! 

- Laat de eieren even uitlekken op een stuk keukenrol en schenk de olie uit de (wok)pan.

- Gebruik de boemboe of maak deze zelf*.

- Doe opnieuw een flinke scheut olie in de (wok)pan en voeg de boemboe toe. Fruit eventjes 1-2 minuten aan op niet al te hoog vuur.

- Voeg de Gula Djawa of (bruine) suiker en kokosmelk toe. 

- Voeg vervolgens het Salam blad toe (of sla deze stap over). 

- Roer er 2 theelepels sambal Oelek door.

- Als de boemboe samen met de kokosmelk een geheel vormt, voeg dan de eieren toe en schep tussendoor de boemboe over eroverheen. 

- Laat ongeveer 10 minuten meebakken. 

- Serveer met bijvoorbeeld Nasi (kuning).


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Annemiek Desar (woensdag, 17 maart 2021 14:16)

    Ook dit gerecht was erg lekker en niet moeilijk.
    Ik heb het gecombineerd met de nasi kuning en komkommersalade.
    Heerlijk!!