· 

Saté babi (of ajam)


Al een jaar lang wordt mij regelmatig gevraagd wanneer het recept voor mijn sateetjes online komt. Ik probeerde dit zolang mogelijk uit te stellen, gewoon om jullie een beetje te teasen ;) Maar vandaag bestaat Le Boulanger 1 jaar dus hier is ie dan, het langverwachte recept waar jullie allemaal zo naar uit gekeken hebben: Saté babi (of ajam). 

 

Dank voor al jullie support, response en commitment. Op naar een nieuw jaar boordevol lekkere recepten, reels, workshops en tourtjes!

 

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Benodigdheden: Satéstokjes, BBQ of grill

  • 400 gram hamlappen of varkenshaas
  • 3 speklappen
  • (of: 700 gram kipdijfilet)
  • 4 teentjes knoflook of gebruik AH Wokgemak
  • 2 theelepels Ketoembar (korianderzaad)
  • 1 theelepel Djahé (gemalen gember)
  • 1 theelepel Laos (gemalen galangawortel)
  • 1 theelepel Gula Djawa of bruine suiker
  • 6 eetlepels Ketjap manis
  • Peper en zout

Instructies:

- Snijd het vlees in kleine blokjes. Doe dit geheel in een grote kom.

- Snijd de knoflook fijn en doe deze bij het vlees. 

- Voeg de droge kruiden toe. Roer alles goed door elkaar.

- Voeg vervolgens de Ketjap manis en Gula Djawa toe en roer alles tot een geheel. 

- De marinade wordt volledig opgenomen door het vlees.

- Zet de kom voor minimaal 2-3 uur (het liefst een dag) in de koelkast en laat de marinade goed intrekken. 

- Haal de marinade uit de koelkast en zet de satéstokjes in een bak met water. Dit is om het splinteren tegen te gaan.

- Rijg het vlees aan het stokje: 3 stukjes hamlap of varkenshaas, 2 stukjes speklap, om en om. Zorg ervoor dat de punt van het stokje bedekt is. Dit is om verbranding tegen te gaan.

- Als je klaar bent met rijgen (let op! dit is het meeste werk), kun je de saté bakken op de BBQ of grill. 

- Serveer de saté bijvoorbeeld met Gado Gado (dit recept volgt binnenkort). Vergeet de satésaus niet!  

 

Satésaustip: Petjil (verkrijgbaar bij Xenos)

Reactie schrijven

Commentaren: 0