Al een jaar lang wordt mij regelmatig gevraagd wanneer het recept voor mijn sateetjes online komt. Ik probeerde dit zolang mogelijk uit te stellen, gewoon om jullie een beetje te teasen ;) Maar vandaag bestaat Le Boulanger 1 jaar dus hier is ie dan, het langverwachte recept waar jullie allemaal zo naar uit gekeken hebben: Saté babi (of ajam).
Dank voor al jullie support, response en commitment. Op naar een nieuw jaar boordevol lekkere recepten, reels, workshops en tourtjes!
Ingrediënten voor 4-6 personen:
Benodigdheden: Satéstokjes, BBQ of grill
- 400 gram hamlappen of varkenshaas
- 3 speklappen
- (of: 700 gram kipdijfilet)
- 4 teentjes knoflook of gebruik AH Wokgemak
- 2 theelepels Ketoembar (korianderzaad)
- 1 theelepel Djahé (gemalen gember)
- 1 theelepel Laos (gemalen galangawortel)
- 1 theelepel Gula Djawa of bruine suiker
- 6 eetlepels Ketjap manis
- Peper en zout
Instructies:
- Snijd het vlees in kleine blokjes. Doe dit geheel in een grote kom.
- Snijd de knoflook fijn en doe deze bij het vlees.
- Voeg de droge kruiden toe. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg vervolgens de Ketjap manis en Gula Djawa toe en roer alles tot een geheel.
- De marinade wordt volledig opgenomen door het vlees.
- Zet de kom voor minimaal 2-3 uur (het liefst een dag) in de koelkast en laat de marinade goed intrekken.
- Haal de marinade uit de koelkast en zet de satéstokjes in een bak met water. Dit is om het splinteren tegen te gaan.
- Rijg het vlees aan het stokje: 3 stukjes hamlap of varkenshaas, 2 stukjes speklap, om en om. Zorg ervoor dat de punt van het stokje bedekt is. Dit is om verbranding tegen te gaan.
- Als je klaar bent met rijgen (let op! dit is het meeste werk), kun je de saté bakken op de BBQ of grill.
- Serveer de saté bijvoorbeeld met Gado Gado (dit recept volgt binnenkort). Vergeet de satésaus niet!
Satésaustip: Petjil (verkrijgbaar bij Xenos)
Reactie schrijven