Surinaamse bami is geen traditioneel Surinaams gerecht. Dit gerecht is door de invloeden van emigranten uit Java, in Suriname ontstaan. Ik heb het recept daarom gerangschikt bij mijn Aziatische recepten, omdat bami meestal in de Aziatische keuken voor komt.
Het kruidenmengsel 5 spices (wat voor dit recept gebruikt wordt) is afkomstig uit China en heeft een uitgesproken smaak. Het bestaat uit (de naam zegt het al) vijf verschillende kruiden en specerijen: kassia, steranijs, kruidnagel, venkelzaad en sichuanpeper.
De Indonesische en Javaanse keuken hebben heel wat overeenkomsten, zo ook de bami. Echter is de Surinaamse (Javaanse) bami heel anders van smaak en heeft mijn persoonlijke voorkeur. Dit gerecht wordt gemaakt met spaghetti en de smaak is, mede door de 5 spices, uniek.
Ben je nieuwsgierig geworden? De instructies vind je hieronder ;)
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram spaghetti
- 300 gram kipdijfilet
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook of gebruik AH Wokgemak
- 3 kleine Maggi bouillonblokjes
- 0,5 theelepel 4 seizoenen of zwarte peper
- 0,5 theelepel Chinese 5 spices
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels tomatenpuree
- 2 eetlepels ketjap manis
- 5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel (gedroogde) peterselie
- Zonnebloemolie
- Water
Instructies:
- Kook de spaghetti in een ruime pan water met 2 bouillonblokjes, beetgaar.
- Snijd de kipdijfilet in blokjes en de ui en knoflook fijn.
- Giet de spaghetti af en doe deze, zonder kookvocht, terug in de pan.
- Roer er een scheutje zonnebloemolie, 1 eetlepel ketjap manis en 1 eetlepel sojasaus doorheen. Meng goed door elkaar en laat even staan.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook.
- Voeg 1 Maggi bouillonblokje, peper, 5 spices, gember en een klein scheutje water toe en bak dit gedurende ongeveer 2 minuten op niet al te hoog vuur.
- Voeg de kipdijblokjes toe, zet het vuur wat hoger en bak deze goudbruin.
- Voeg vervolgns de tomatenpuree toe en bak nog even mee in het geheel.
- Zet het vuur laag en voeg 1 eetlepel ketjap manis en 4 eetlepels sojasaus toe.
- Voeg de gekookte spaghetti toe en roer goed door elkaar zodat de smaken zich vermengen.
- Maak de bami af met wat (gedroogde) peterselie.
Reactie schrijven