Tajine met kip, tomaat en abrikozen


Wat ziet een tajine er toch altijd feestelijk uit hè? Het is hartstikke leuk om je gerecht hierin op te dienen, maar het is nog leuker om je gerecht ook daadwerkelijk erin te bereiden. Een tajine is eigenlijk een soort stoofpot. Geen nood, je hoeft voor dit recept niet speciaal een tajine aan te schaffen, een braadpan met dikke bodem volstaat ook. Maar ik zal eerst eens iets vertellen over mijn allereerste tajine-ervaring:

 

Mijn tajine stond al jaren ongebruikt in de kast. Daar stond ie goed. Ik had werkelijk geen idee hoe dat ding werkte en was ook niet gemotiveerd genoeg om dit uit te zoeken. Totdat er een bepaald recept op internet voorbij kwam, wat mij zo lekker leek, dat ik me er toch in ging verdiepen. Ik las in de gebruiksaanwijzing dat je de tajine een uur voor gebruik in water moest weken, omdat anders het aardewerk kan barsten door de hitte. Logisch natuurlijk, dus de dag dat ik gasten kreeg, zette ik mijn tajine netjes een uur van te voren in koud water. Ondertussen las ik nog eens (dit keer wel aandachtig) de gebruiksaanwijzing door en tot mijn grote schrik, had ik een zinnetje over het hoofd gezien. Bij het eerste gebruik van de tajine: 24 uur in water weken! Oeps. Ik had over een paar uurtjes mijn gasten op de stoep staan, dus ik moest gauw op zoek naar een alternatief: een braadpan met dikke bodem. Ik heb het gerecht uiteindelijk in een braadpan bereid en opgediend in de tajine. Mijn gasten vonden het heerlijk en niemand die het opgevallen is, wat voor een blunder hier aan vooraf is gegaan ;)

 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

Benodigdheden: tajine (of braadpan)

  • 6 drumsticks
  • 1 blik (á 400 gram) tomatenblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 1-2 kaneelstokjes
  • 1 theelepel Ras el Hanout
  • 1 theelepel Gember
  • Peper en zout
  • 2-3 eetlepels Amandelschaafsel
  • Peterselie of Koriander
  • Olijfolie

Instructies:

- Bereid je tajine voor volgens de gebruiksaanwijzing of gebruik een braadpan met dikke bodem.

- Snipper de ui en hak de knoflook fijn of gebruik AH Wokgemak.

Verhit 1-2 eetlepels olijfolie.

- Voeg de drumsticks toe en bak deze rondom goudbruin.

- Haal de kip uit de tajine (of pan) en leg even op een bord.

- Verhit opnieuw een scheut olijfolie en bak de ui en knoflook totdat deze glazig ziet.

- Voeg de tomatenblokjes en kruiden toe en breng verder op smaak met peper en zout.

- Voeg de kip toe en schep de saus er een beetje overheen. 

- Voeg de gedroogde abrikozen en kaneelstokjes toe en laat zeker 30 minuten stoven met de deksel erop, totdat de kip mals is en bijna van het bot af valt. 

- Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een koekenpan.

- Kijk tussendoor af en toe eventjes hoe het met de kip gaat en schep indien nodig om. 

- Als de kip gaar is, strooi dan het amandelschaafsel en de Peterselie of Koriander erover.

- Serveer met bijv. couscous of brood.


Reactie schrijven

Commentaren: 0